AUDI AG şi Hyundai Motor Group doresc să colaboreze pentru dezvoltarea tehnologiei pe bază de celule de combustibil. Cele două companii intenţionează să facă schimb de brevete şi să obţină acces la componente care nu se află la dispoziţia concurenţei. Această înţelegere trebuie încă aprobată de autorităţile competente. În baza colaborării lor, ambii parteneri doresc să aducă mai rapid şi mai eficient tehnologia pe bază de celule de combustibil la nivelul de maturitate necesar producţiei de serie. Audi şi Hyundai explorează, de asemenea, o colaborare mai amplă, în vederea dezvoltării acestei tehnologii sustenabile.

Datorită autonomiei mari şi a timpului scurt necesar pentru alimentare, hidrogenul este o sursă atractivă de energie pentru viitorul mobilităţii electrice. Aceste aspecte vin în avantajul autovehiculelor mai mari, care, datorită designului lor, beneficiază în mod deosebit de avantajele de masă ale tehnologiei pe bază de celule de combustibil. Pentru asigurarea succesului pe piaţă a acestei tehnologii, alături de dezvoltările adiţionale necesare sunt indispensabile şi alte aspecte-cheie, precum producţia regenerativă de hidrogen şi crearea unei infrastructuri suficiente.

În cadrul Grupului Volkswagen, AUDI AG a preluat responsabilitatea dezvoltării tehnologiei pe bază de celule de combustibil şi, în prezent, lucrează la a şasea generaţie a acestui sistem. Centrul Grupului pentru dezvoltarea tehnologiei pe bază de celule de combustibil se află în cadrul unităţii de producţie din Neckarsulm.

La începutul deceniului viitor, Audi va lansa, în serie redusă, primul său model de acest fel. Modelul, un SUV sport, va combina confortul premium al segmentului auto de talie mare, cu autonomia ridicată. Protocolul pentru schimbul de brevete încheiat cu Hyundai se îndreaptă deja spre următoarea etapă de dezvoltare, care urmăreşte o ofertă de volum mai mare.

Audi lucrează deja de 20 de ani la concepte tehnologice pe bază de celule de combustibil. Primul automobil de teste a fost modelul compact Audi A2H2 în 2004, urmat de Audi Q5 HFC în 2008. 2014 Audi A7 Sportback h-tron quattro a introdus sufixul „h-tron” pentru modelele cu pilă de combustie, unde „h” reprezintă elementul hidrogen. Prototipul Audi h-tron quattro prezentat în anul 2016 a demonstrat încă o dată competenţele mărcii în domeniul sistemelor cu tehnologie pe bază de celule de combustibil.