Majoritarea lucrurilor din viaţă au un preţ stabilit de legile cererii şi a ofertei. Când există o piaţă constantă pentru un anumit produs, preţul său va rămâne stabil. Atunci când cererea scade, preţul se poate şi el adapta pentru a restabili interesul cumpărătorilor.

Când vine vorba de autoturisme, producătorul stabileşte un preţ de listă al unei maşini, dar dealerii pot decide cât de mult se ţin de acest preţ. Preţul cerut nu se poate schimba foarte drastic, dar există momente când dealerii vor oferi reduceri generoase pentru a scăpa de maşinile din stoc.

Apariţia unei noi versiuni

Unul din aceste momente este când un anumit model primeşte o versiune nouă. În timp ce atenţia publicului este atrasă de cea mai recentă versiune, interesul pentru modelul care iese poate scădea, iar dealerii ar putea începe să taie preţurile. Uneori, pentru a obţine un preţ şi mai bun, va fi nevoie să apelaţi la tehnici de negociere. Dacă nu le aveţi, ar fi bine să vi le însuşiţi. Câteva sute de euro în minus vă pot fi de folos.

Care sunt cele mai bune luni

În comun cu alte produse, dealerii de automobile au obiective de vânzări. De obicei, acestea se desfăşoară lunar sau trimestrial, astfel încât cumpărăturile către sfârşitul lunii – şi mai ales către sfârşitul lunii martie, iunie, septembrie şi decembrie – pot aduce reduceri. Tot atunci dealerii sunt mai flexibili. Octombrie şi decembrie pot fi luni deosebit de bune, deoarece mulţi dealeri înregistrează o scădere a consumului, clienţii concentrându-se pe cheltuielile de Crăciun.

Black Friday sau reducerile de sărbători

Ca orice afacere cu amănuntul, dealerii de autoturisme au perioade de reduceri din când în când. Una dintre cele mai cunoscute este Black Friday. Această zi de reduceri a început să aibă succes şi în România, de câţiva ani încoace, aşa că au fost incluse printre oferte şi maşini sau accesorii pentru maşini. Au fost ani în care s-a făcut reduceri de peste 1.800 de euro pentru Dacia, 8.800 de euro pentru Ford, peste 12.000 de euro pentru Mercedes-Benz şi peste 4.000 de euro la Mitsubishi.